| | | | | | | |

מה המחיר עבור הורדה בלתי חוקית של שיר באינטרנט? 80,000 דולר! מאת עורך דין שי שגב

  מה המחיר עבור הורדה בלתי חוקית של שיר באינטרנט? 80,000 דולר!
  נכתב על ידי <a href="http://www.articles.co.il/author/23223">ד"ר שי שגב עו"ד שגב

</a>
  
את הידיעה הבאה ראוי שיקראו כל מי שנוהגים להיכנס לאתרי שיתוף קבצים, לתת שירות לחבר'ה להוריד קבצים או להעלות קבצים, תרגום וכדומה.
אישה בת 32 ממינסוטה, ארה"ב, אם חד הורית (בעת תחילת ההליכים) ל-2 ילדים, חוייבה ביום חמישי שעבר על ידי חבר מושבעים, לשלם לחברות התקליטים, פיצויים בסך 1.92 מיליון דולר בגין הורדה בלתי חוקית של המוזיקה שלהם (מהרשת) - חבר המושבעים חייב אותה בסכום של 80,000 דולר עבור כל שיר שהורידה(!). "שיהיה לכם בהצלחה לגבות את הכסף" אמרה הבחורה.
פסק דין זה השיב רוח של עידוד במפרשי חברות התקליטים שהגישו, שימו לב - כ-35,000 תביעות כנגד מורידי שירים ברשת. המקרה הנוכחי של גב' תומאס ראסט, היווה תקדים פסיכולוגי (אולם לא משפטי, מכיוון שבשיטה האמריקאית, החלטה על ידי מושבעים אינה יוצרת תקדים) שזכה לפרסום עולמי.
חברות התקליטים טוענות מצידם, כי מורידי השירים הפיראטיים גרמו להם נזקים בשיעור של 6 מיליארד דולר בשנים האחרונות. חברות התקליטים הודו במיוחד לחבר המושבעים - אמנם המשפט לקח 3 (!) שנים, והתחיל מחדש, בשל הוראות לא נכונות למושבעים (שהוחלפו) אולם ההחלטה שלהם ניתנה תוך 5 שעות, מה שמלמד על החלטיות.
הצורך לתבוע את הצרכנים הישירים נגרם כתוצאה מפסיקות סותרות בקשר לשאלה האם ניתן לתבוע את החברות המפעילות את אתרי שיתוף הקבצים (כמו KAZAA), אלה טענו שאין להן שום קשר לקבצים אלה, המוחלפים ברשת בין הצרכנים הישירים.
מסע התביעות העצום הזה נעשה כחלק מאג'נדה של חברות התקליטים להרתיע את הציבור הרחב מהורדה בלתי חוקית של שירים. אולם בארה"ב קיימות מחלוקות האם ועד כמה הדבר באמת מרתיע. לפי גישה אחת, ללא ספק קיימת הרתעה. לפי גישה שניה, חברות התקליטים גורמות לציבור לשנוא אותן ולרצות להוריד שירים רק על מנת לפגוע בהן בצורה מכוונת (יצירה של תגובת נגד), ולכן הסכום האסטרונומי בו חוייבה בחורה זו, שלא עשתה רווחים מהשירים (לפחות הידיעה לא מספרת על כך) נראה מחוסר כל פרופורציה למעשיה, ולא מאפשר לציבור להזדהות עם פסק הדין, מה שיגדיל את השנאה ואת הרצון לנקום בחברות התקליטים.
מכל המהומה הזאת נראה כי דווקא הנתבעת לא כל כך מתרגשת: "אי אפשר לסחוט דם מלפת" - כאילו היא אומרת, זה לא משנה אם תחייבו אותי 50,000 דולר, או 500,000 דולר, או 5 מיליון - בין כך ובין כך אין לי כסף לשלם....
מי שמעוניין בקישור לידיעה המקורית באנגלית מוזמן להיכנס לבלוג שלי.

  ד"ר שי שגב, עו"ד ונוטריון
לתגובות / שאלות: dr.shay.segev@gmail.com
לבלוג שלי: http://segevlaw.blogspot.com/